Maakilpikonna lattiaeläjänä

Maakilpikonnia on vuosikymmeniä asutettu lattioilla koirien tms. nisäkäslemmikkien tapaan, pahimmassa tapauksessa ilman minkäänlaista valaistusta ja lämmitystä. Omistaja luulee tekevänsä maakonnalle palveluksen ja tuudittautuu uskoon, että  näin hän on ratkaissut näppärästi kilpikonnan tilantarpeen. Valitettavasti tämä on vain ja ainoastaan karhunpalvelus ja aiheuttaa maakonnalle erilaisia terveydellisiä haittoja sekä ongelmia, jos muutamia asioita ei ole otettu huomioon.

Tutkitun ja oikean tiedon puute ovat olleet entisaikoina maakonnan lattialla asuttamisen syyt, sillä tietoa maakonnan luontaisesta elinympäristöstä sekä käyttäytymisestä ei ollut juurikaan. Nykypäivänä onneksi on toisin ja on alettu ymmärtää, että tälle sitkeälle matelijalle kaikista paras ratkaisin on että sille toteutetaan niin luonnonmukainen elinympäristö, mitä se vankeudessa on mahdollista.

Tietyin varauksin maakonnaa voi asuttaa lattialla, mutta koiran tapaan vapaana huoneistossa maakonnaa ei ole järkevää pitää:

– Pohjana lattia on maakonnalle täysin luonnoton. Lattia on kova ja joustamaton sekä liukas joten maakonna ei voi kulkea luonnollisesti. Vuosien liukastelu joustamattomalla pohjalla saattaa aiheuttaa ajan saatossa raajojen virheasentoja ja nivelten kulumista. Myös kynnet saattavat kasvaa vinoon ja voivat painaa jalkapohjia.

– Lattialla on aina vetoa ja pölyä vaikka ihminen ei sitä huomaisikaan. Nämä aiheuttavat hengitystie- ja silmäongelmia pidemmällä tähtäimellä. Jatkuva hengitysteiden rasittuminen pölystä ja kuivasta huoneilmasta voi aiheuttaa jopa kroonisia tulehduksia.

–  Ihmisasuntojen huoneilma on aivan liian kuiva maakonnan vaatimuksiin. Maakonnan elinympäristön ilmankosteuden pitäisi vaihdella vuodenajan mukaan 40-70% välillä, mutta keskuslämmitteisissä asunnoissa ilmankosteus tippuu alle 30%, varsinkin talvisin.

– Vapaasti lattialla eläessään maakonna ei pääse kaivautumaan kosteaan pohjamateriaaliin, joka taas aiheuttaa konnan kehon kuivumisen. Tuloksena kilven kasvuhäiriöt, silmien- ja hengitysteiden ongelmat sekä suurena vaarana virtsakivien muodostuminen maakonnan elimistössä.

– Lattialla eläminen on vaarallista. Maakonna saattaa kiilautua johonkin jumiin, sen päälle voidaan astua tai perheen muut lattialla elävät lemmikit voivat vahingoittaa kilpikonnaa.

– Maakonna saattaa kaatua kilvelleen, eikä pääse liukkaalla ja tasaisella lattialla takaisin oikein päin. Jos konnaa ei käännetä ajoissa oikein päin, se tukehtuu.

– Kilpikonna voi kadota huoneistoon. Kilpikonnilla on kyky kaivautua ja änkeä itsensä todella ahtaisiin koloihin niin, ettei konnaa löydetä.

– Kilpikonnan terveyttä, hyvinvointia ja käyttäytymistä ei pystytä seuraamaan tarpeeksi tehokkaasti, koska konna ei ole jatkuvasti näkyvillä. Konna voi sairastua vakavasti, eikä sitä huomata heti/tarpeeksi ajoissa.

– Vapaana lattialla eläminen voi aiheuttaa häiriön kalkin imeytymisessä, koska konna ei ole jatkuvasta Uv-valon vaikutuksessa. Uv-valon vähyys aiheuttaa D3-vitamiinin puutetta, jolloin kalkkiaineenvaihdunta häiriintyy.

– Lattialla eläessään konna saattaa myös syödä esineitä, kasveja ja ihmisiltä pudonneita ruoka-aineita jotka ovat sille haitallisia. Pahimmassa tapauksessa vierasesine aiheuttaa suolitukoksen. Vääränlaiset ruoka-aineet aiheuttavat ripulia.

– Maakonnat eivät opi sisäsiisteiksi, vaan tekevät hätänsä silloin kun siltä tuntuu. Salmonella on myös maakilpikonnien elimistössä luonnostaan elävä bakteeri, joka saattaa aiheuttaa ongelmia muille, samoissa tiloissa eläville.

– Ihmisasutuksen valaistus on riittämätön pitämään maakonnan vireystasoa yllä. Maakonna tarvitsee auringonvaloa lähellä olevaa päivänvaloa (värisävy yli 5000K), eikä ihmisasutuksissa juuri koskaan pidetä yli 3500k värisävyisiä huonevaloja. Lattialla elävä maakilpikonna elää käytännössä jatkuvasti pimeässä.

– Vuodenaikojen vaihtelu on melkeinpä mahdotonta järjestää jos konna asuu vapaana ihmisasunnossa. Maakonnan hyvinvoinnin kannalta sille pitäisi syksyllä järjestää lyhyempää päivänpituutta ja laskevaa ympäristön lämpöä. Myös keväällä valaistuksen voimistuminen ja lämmön lisäys on yhtä hankalaa järjestää.
Vuodenaikojen puuttuminen saa maakonnan vireystilan sekaisin ja pahimmassa tapauksessa sairastuttaa konnan.

– Maakonna saattaa häiriökäyttäytyä ja terrorisoida muita samassa huoneistossa eläviä. Varsinkin keväällä koiraat voivat pitää koko lattia-alaa reviirinään ja yrittävät ajaa aggressiivisesti tunkeilijat (ihmiset, muut eläimet) pois reviiriltään. Tällainen käytös aiheuttaa suurta stressiä maakonnalle, eikä se ymmärrä että reviirinä pitämänsä alue on muidenkin elinaluetta.

Milloin maakonna voi elää lattialla?
Lattialla asuttamisessa on muutama perusasia joka täytyy ottaa huomioon maakonnan hyvinvoinnin kannalta. Maakonnalle voi varata oman huoneen, tai rajata lattialta tilan, jonne järjestetään mahdollisimman luonnonmukainen asumus konnalle. Tämä asumus rakennetaan samalla periaatteella kuin terraariokin, tila vain sattuu olemaan lattialla.

Ihanne olisi jos koko asumuksen pinta-ala olisi turve-hiekkaseosta joka pidetään osittain kosteana. Käytännössä se voi olla hankala toteuttaa, joten ns. kaivelulaatikoiden asentaminen maakonnan elinalueelle on tyhjää parempi. Olisi suositeltavaa lattiajärjestelyssäkin saada ilmankosteus nousemaan yli 40%, joten huoneilmankostutin kannattaa asentaa maakonnan alueen läheisyyteen nostamaan huoneilman kosteutta.

Uv- ja päivänvalo asennetaan lämpölampun yhteyteen, jolloin maakonna saa elintärkeitä UV-säteitä samalla kun käy lämmittelemässä. Jos maakonnan elinalue lattialla on suuri, voi tilaan järjestää useammankin lämmittely- ja paistattelupaikan UV-valoilla varustettuna.
Huonevaloksi kannattaa valita voimakkaat päivänvalolamput (yli 5000K), jotta konnalle saadaan järjestettyä vuorokaudenvaihtelu.

Maakonnan kanssa on aina hyvä muistaa, että kyseessä on primitiivinen, fysiologisesti täysin samanlainen eläin mitä sen villit sukulaiset ovat. Näin ollen, se ei ole jalostunut vuosituhansien aikana elämään ihmisen lemmikkinä kuten esimerkikki sadat koirarodut, vaan vaatii elinympäristöltään ja ravinnoltaan mahdollisimman luonnonmukaista järjestelyä. Ei siis voida tuudittautua ajatukseen, että maakonna sopeutuu lattiaeläjäksi vain siksi, että omistaja päättää niin.
Sitkeänä eläimena maakonna elää vaikka kenkälaatikossa, mutta onko se sille hyväksi se jää omistajan vastuulle ratkaistavaksi.

Jotta maakilpikonnasta on se suurin ilo omistajalleen ja konna elää vuosikymmeniä terveenä ja pirteänä, vaatii se omistajan paneutumista maakonnan hoitoon ja ruokintaan. Joten, päätät asuttaa maakonnasi lattialle tai terraarioon, luo sille niin luonnonmukaiset elinolot kuin se vain on mahdollista.

Herppi.net – harrastajien keskustelua aiheesta
Marikan herppisivut – Salmonella ja matelijat
Tortoise Trust –  Free roaming reptile dangers