Maakilpikonnan horrostaminen

Maakilpikonnan horros

Yleisimmät lemmikkeinä pidettävistä maakilpikonnalajeista horrostavat luonnossa loppusyksystä kevääseen asti, käytännössä jopa 6-7kk yhteen menoon riippuen syksyn ja kevään säätiloista. Valon ja lämmön vähenemisen ansiosta konnien aktiivisuus vähenee, ne lopettavat syömisen ja kaivautuvat pikkuhiljaa maaperään, omiin onkaloihinsa.

Horros on elintärkeä vuosittainen  jakso maakonnan elämässä, eikä sitä saisi riistää lemmikkikonniltakaan. Villeillä maakonnilla ei ole mahdollisuutta valita horrostaako vai ei, vaan ne vaipuvat horrokseen kun lämpö ja valo vähenevät syksyn myötä. Maakilpikonnan keho ja fysiologia on vuosituhansien aikana kehittynyt siihen pisteeseen, missä se on nyt joten täysin vääränlainen vuosirytmi ilman oikeaa horrosta on yksi pahimmista virheistä mitä omistaja voi lemmikkinsä hoidossa tehdä.
Horroksen tärkeyttä vähätellään edelleen ja on esitetty jopa mielipiteitä, että luonnossa horrostava maakonna pärjää vankeudessa aivan hyvin ilman horrosta.

Horrostamattomuuden ongelmat eivät näy heti, mutta kasautuvat vuosien saatossa. Näkyvin ongelma on kilven kasvuhäiriöt. Luonnossa konnat tankkaavat kesäkuukaudet ravintoa, mutta ovat horroksessa kuukausia syömättä ja tämä tasaa kasvua ja konnan elimistö saa levätä. Vankeudessa taas horrostamaton maakonna tankkaa ravintoa ympäri vuoden, jolloin sen kasvu kiihtyy ja jatkuva ravinnon käsittely rasittaa sisäelimiä.

Horrostamattomuus saa myös maakonnan sisäisen kellon sekaisin. Se saattaa aiheuttaa että konna on vireimmillää silloin, kun sen pitäisi rauhoittua, tai se viettää siestaa kun sen pitäisi olla aktiivisimmillaan. Horroksella on suora vaikutus myöskin lisääntymiseen, jonka toteuttamiseksi oikeanlainen vuosirytmi lepoineen on maakonnan terveydelle tärkeää.

Horrokseen valmisteltava kilpikonnan pitää olla terve ja hyvävointinen. Syksyllä konnan asumuksen valoja ja lämpöä vähennetään ja ravintoa yksinkertaistetaan. Konnan koosta ja iästä riippuen pidetään sille täydellinen paasto 3-5 viikkoa, jolloin konnan suoli tyhjenee syödystä ravinnosta. Valojen ja lämmön määrää vähennetään koko ajan ja viimeisen paastoviikon jälkeen valot ovat kokonaan sammutettuina ja konna viettää yöt horroslaatikossaan viileässä.

Horroslaatikoksi sopii esim. muovinen varastolaatikko joka on hyvin ilmastoitu. Laatikkoon laitetaan reilu kerros kosteaa turvetta ja päälle esim. kuivattuja lehtipuun lehtiä. Horros voidaan toteuttaa kellarissa tai jääkaapissa jossa lämpö pysyy tasaisena 4-8 asteessa. Horroksen aikana konnan painoa seurataan viikottain ja horrosboksin turpeen kosteus pidetään tasaisena 70-90%. Jääkaapissa ilmankosteutta voidaan nostaa sijoittamalla hyllyille esim. vesilaseja tms. astioita joissa vettä. Lämpö- ja kosteusmittarit niin horrosboksissa kuin boksin ulkopuollella ovat välttämättömiä horrosolosuhteiden seurannan kannalta.
Aikuiset kilpikonnat voivat vankeudessa horrostaa jopa 5kk, poikasille olisi hyvä järjestää vähintää 2kk pituinen horros. Luonnossa niin aikuiset kuin poikasetkin horrostavat saman ajan.

Horrostamattomuudelle ei ole mitään peruisteita jos konna on terve ja hyväkuntoinen sekä kilpikonnan laji on varmasti tiedossa. Omistajan kokemattomuuskaan ei ole mikä syy olla laittamatta tervettä kilpikonnaa horrokseen, sillä ohjeita löytyy suomeksi runsaasti kun vaan etsii ja asiaa opiskelee. Hyvällä tiedon keruulla ja huolellisella valmistelulla kilpikonnan horros onnistuu varmasti.

Jos suunnittelet hankkivasi maakilpikonnan joka horrostaa luonnossa, sinun täytyy olla valmis tarjoamaan tämä vuosittainen horrosjakso myös lemmikillesi!

Luonnossa horrostavat lajit:
Kreikankilpikonna (Testudo hermanni)
Nelivarvaskilpikonna (Testudo [Agrionemys] horsfieldii)
Reunuskilpikonna (Testudo marginata)

Lyhyempi horros:
Testudo graecalajin maakilpikonnat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta

Horrostamattomat lajit:
Egyptinkilpikonna (Testudo kleinmanni)
Tunisiankannuskilpikonna (Testudo graeca nabeulensis)
Hiilikilpikonna (Geochelone [Cheloinidis] carbonaria)
Leopardikilpikonna (Geochelone pardalis)
Afrikkalainen “jättiläiskilpikonna” (Geochelone sulcata)
Saranakilpikonnat (Kinyx sp.)

Horros vs. puolittainen talvilepo
Maakonnien omistajien keskuudessa edelleen kiertää sitkeänä uskomus, että oiva vaihtoehto horrokselle on ns. puolittainen talvilepo. Käytännössä tämä talvilepo toteutetaan niin, että n. 8vko:n aikana maakonna herää kerran viikossa syömään ja lämmittelemään, kunnes taas menee takaisin nukkumaan ja valot sekä lämpö sammutetaan. Puolittainen valmistellaan samalla idealla kuin horros, valoja ja lämpöjä vähennetään pikkuhiljaa ja ravintoa yksinkertaistetaan.

Tämä puolittainen talvilepo ei kuitenkaan korvaa horrosta horrostavalle lajille. Horroksessa maakilpikonnan elintoiminnot hidastuvat ja tässä tilassa maakonna voi olla kuukausia ilman, että se rasittaa konnaa jos valmistelut sekä horrosolosuhteet ovat toteutettu oikein. Tämä on maakonnan elimistön vuosittainen lepo, joka seuraa ravintorikasta kesäkautta. Horroksen aikana maakonnan kasvu tasaantuu ja sisäelimet saavat levätä.

Syksyllä kun valo vähenee, maakonnat alkavat olla uneliaita vankeudessakin ja useasti hakeutuvat pohjamateriaaliin nukkumaan. Luonnossa tästä seuraa horros sitten, kun lämpötila tippuu tarpeeksi alas. Vankeudessa taas terraarion lämpötila pysyy samassa kuin ympäröivän huoneen lämpö ja maakonnan elimistön elintoiminnot toimivat edelleen normaalilla volyymilla, mitä hereillä ollessaan.
Kun lämpö ei laske horroslukemiin, maakonna jatkaa nukkumistaan ja sen keho kuluttaa varantojaan. Liian pitkä nukkuminen huoneenlämmössä saattaa näännyttää konnaa, vaikka se herätettäisiinkin kerran viikossa syömään.
Puolittainen talvilepo ei ole horrostavalla maakonnalle luonnolinen lepo, eikä siitä ole hyötyä maakonnan kasvun tasaamisen tai vuosittaisen elimistön levon kannalta. Normaalisti toimiva elimistö ei lepää, vaikka konna nukkuukin vaan lepo annetaan horroksen kautta. Pahimmassa tapauksesa puolittainen talvilepo näännyttää ja sairastuttaa maakonnan.

Ainut oikea tapa laittaa maakonna levolle talvisin, on järjestää sille horros, jos maakonnan laji niin luonnossa tekee. Kaikki muu korvaava toiminta on haitaksi ja jopa vaaraksi maakonnalle.

Herppi.net – harrastajien keskustelua aiheesta
Matelijat.info – Maakilpikonnan talvilepo
Tortoise Trust – Step-by-step hibernation induction or “winding down” your tortoise for hibernation
Tortoise Trust – Safer hibernation and Your tortoise
Tortoise Trust –  Hibernating juvenile tortoises
Talvihorros – Wikipedian selitys sanalle
Hibernation – Wikipedia