Maakilpikonnan ravinto ja lisäravinteet

Maakilpikonnan ravinto ja lisäravinteet

Yleisimmät maakonnalajit ovat täysin kasvissyöjiä, jotka tarvitsevat hyvin kuitupitoista ja matalaenergistä ravintoa. Korkean kuitumäärän lisäksi ravinnossa pitää olla mahdollisimman vähän proteiinia sekä oikea fosfori-kalsiumpitoisuus (min. 1:2 jota korjataan kalsiumlisällä). Hedelmät ja useimmat mehevät vihanneksetkaan eivät ole hyvää ravintoa maakonnalle, koska sisältävät hedelmäsokeria ja aivan liian paljon energiaa sekä proteiinia.

Maakonnan perusruoaksi sopii kuiva heinä sekä tuoreet että kuivatut heinäkasvit, ja heinäpohjaiset varta vasten maakonnille tehdyt heinäkasvipuristeet (Pre Alpin Testudo). Tähän lisäksi kaikki tummat salaattikasvit sekä lehtevät yrtit. Pelkällä kaupan tarjonnalla konnan ravinto on turhan yksipuolista, siksi kannattaa kesäkausi käyttää hyödyksi syöttämällä pihan ja lähiympäristön kasvustoa sekä keräämällä ja kuivaamalla sitä myös sisäkauden ravinnoksi. Listauksia sopivista maakonnan ravintokasveista löytyy netistä, katso linkki artikkelin lopusta. Myöskin kaupasta ostettavien ruoka-aineiden ravinnepitoisuudet löytyvät hyvin netistä hakemalla.

Ruoka-aineita joita EI saa maakonnalle (Eurotestudo) antaa:
Viljatuotteet (mm. makaroni, leipä, keksit, jne.), kilpikonnanpellettejä (vitaminoitu ruokapuriste jotka sopivat suokonnille), koirille, kissoille tai jyrsijöille tarkoitettuja valmisruokia, lihaa (mm. kala, kana, sika, nauta, jne.), maitotuotteita (mm. juusto, jäätelö, jne.), palkokasveja (herneenversot käyvät sillointällöin), banaania, avokadoa, perunaa, bataattia, maissia.

Yleensä maakonnien ongelmana on liikaruokinta, pahimmassa tapauksessa täysin sopimattomalla ravinnolla. Tämän vuoksi poikaset kasvavat liian nopeasti ja saavat helposti kasvuhäiriöitä kilpeensä. Maakonna myös lihoo, jolloin se ns. pursuu ulos kilvestään. Näinollen energiaköyhän ravinnon tarve korostuu, kuten myös paastopäivien pitäminen.
On erittäin tärkeää konnan ruoansulatukselle, ettei konnaa syötetä joka päivä ähkyyn asti, vaan ravinnon täytyy olla oikeanlaista ja konnalla aikaa sulatella syömisiään. 1-2 paastopäivää viikossa on tarpeen poikasellekin.

Lisäravinteet:
Maakonna tarvitsee läpi elämänsä runsaasti kalkkia kuorensa hyvinvointiin. Käytännössä tämä tarkoittaa hyvälaatuisen kalsiumkarbonaatin (liitujauho, hevosten rehukalkki) lisäämistä jokaiseen konnan ruoka-annokseen.
Koska suomalainen maaperä on erittäin mineraaliköyhää, korostuu kalkkilisän tarve ympäri vuoden, riippumatta siitä onko menossa sisä- vai tarhakausi tai syökö konna kaupasta ostettua vain luonnosta kerättyä ruokaa.

Jotta kalsium imeytyy tehokkaasti konnan elimistöön, tarvitaan siihen D3-vitamiinia. UVb-valo tuottaa konnan iholla tätä vitamiinia, lisäksi kyseistä vitamiinia löytyy myös hyvälaatuisista, matelijoille tarkoitetuista vitamiinijauheista (mm. Nutrobal). Jotta D3-vitamiinin saanti on taattu, täytyy konnan terraarion päällä, sopivalla korkeudella  olla laadukas ja tarpeeksi voimakas UVb-valaisin sekä säännöllisesti saatavilla D3-vitamiinia ravinnon mukaan sekoitettuna.
Koska laadukkaat vitamiinilisät sisältävät myös muita tarkeitä vitamiineja, joista osa ovat rasvaliukoisia ja elimistöön varatoituvia, täytyy annostelun kanssa olla hyvin tarkkana. Esimerkkinä Nutrobalin 1 pinch/kg, joka tarkoittaa että vitamiinijauhetta asnnostellaan yksi maustemitallinen per elopainokilo. Hyvin pienelle konnayksilölle vitamiinin annostelu on todella hankalaa, joten turvallisinta on lisätä vitamiinia 1-2 kertaa viikossa, pienen hyppysellisen verran ruoka-annokseen tai johonkin herkkuu jonka konna mielellään syö.
Jos konna laiduntaa kesäkauden ulkona, vitamiinilisää ei tarvitse, vaan konna saa kaiken tarvitsemansa tarhan kasveista ja D3-vitamiini muodostuu auringon tuottamasta UVb-säteistä. Kalkin saannista kuitenkin on hyvä huolehtia.

Herppi.net – listaus maakonnalle ravinnoksi sopivista luonnonkasveista
Herppi.net – harrastajien keskustelua maakilpikonna ruokinnasta
Herppi.net – harrastajien keskustelua maakilpikonnan ruokinnasta II
Tortoise Trust – Dietary Fibre in the diet of the Herbivorous Tortoise Testudo graeca graeca in Spain: Some implications for captive husbandry
Tortoise Trust – Recommended Foods for Herbivorous Tortoises
Fineli – ruoka-aineiden ravintopitoisuuksia