Harjasgekko – Lajiesittely

Harjasgekon lajiesittely

Correlophus-, Rhacodaktylus– tms. suvun gekot ovat kotoisin Uuden Kaledonia saarilta. C. ciliatukset elävät saariryhmän pääsaaren eteläosassa, ja ainakin yhdellä pienemmällä saarella. Harjasgekkojen luultiin kuolleen sukupuuttoon, mutta vuonna 1994 se löydettiin uudelleen.

Harjasgekon esiintymisalue
Kuva: Wikimedia Commons

Uuden Kaledonia metsät ovat suurimmaksi osaksi hakattu ja harjasgekon elinalueet vakavasti kaventuneet sekä laiton luonnosta kerääminen ovat kaventaneet harjasgekkokantaa luonnossa. Tällä hetkellä harjasgekon uhanalaisuusluokitus on vaarantunut.

Harjasgekon koko

Harjasgekon pituus kuononpäästä peräaukkoon vaihteleen n. 9-10cm ja naaraat ovat koiraita kookkaampia. Hännän pituus on n. puolet ruumiin pituudesta ja aikuinen harjasgekko painaa 35-55g. Harjasgekot elävät 10-15 vuotiaiksi.

Pää on suuri ja kolmion muotoinen ja silmien päältä lähtevien harjasmaiten suomujen  mukaan gekko onkin saanut nimensä.

Oranssi harjasgekko

Oranssi harjasgekko
Kuva: Wikimedia Commons

Harjasgekon väritys

Värityksiä löytyy useampia erilaisia joista osa on jalostettuja. Harjasgekot muuttavat väriään kasvaessaan sekä vuorokaudenajan mukaan. Päivisin gekot ovat vaaleimmillaan ja yöllä taas väri on kirkkaimmillaan. Harjasgekon väreihin voi tutustua The Gex Files-sivustolla.

Harjasgekon varpaissa ja hännän pään sisäpinnassa on sarveismuodostumat, joiden avulla gekko kiipeää sileääkin pintaa.  Harjasgekko pystyy katkaisemaan häntänsä pelästyessään ja paetessaan saalistajalta, mutta häntä ei koskaan enää kasva takaisin. Gekko pystyy kuitenkin elämään hännättömänä ja luonnonvaraisista harjasgekoista suuri osa on hännättömiä.

Erikoisen tästä gekkolajista tekee se, että vankeudessa näille ei tarvitse järjestää lämmitystä eikä valaistusta. Uuden Kaledonian saarilla vuosittaiset lämmönvaihtelut ovat pieniä. Alimmillaan lämpötila on n. 15 astetta ja ylimmillään n. 30 astetta. Saarilla myös sataa runsaasti ja päivän pituus on aina 12h. Harjasgejolle riittää siis huoneenlämpö, joka ei saisi nousta koskaan yli 27 asteen. Ilomankosteus olisi hyvä vaihdella 50-80% välillä ja valaistukseksi riittää normaali huoneen hajavalo, joka luo gekolle vuorokausirytmin. Yöaktiivisena lajina, gekko ei tarvitse UV-valoa, koska päivisin eläin piilottelee maassa.
Jos haluaa pitää terraariossa eläviä kasveja, tarvitsevat ne valon lähteen mutta se ei saa lämmittää terraariota.

Harjasgekot ovat sekaravinnonsyöjiä. Poikasena ne syövät enimmäkseen hyönteisiä, kypsät hedelmät täydentävät ruokavaliota. Aikuisen harjasgekon ravinto koostuu puolet hyönteisistä ja loput hedelmistä.

Lisää harjasgekon hoidosta ja olosuhteustä löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *