Rullahäntäleguaani hoito ja ravinto

Ravinto

Rullahäntäleguaanit ovat ensisijaisesti hyönteissyöjiä ja syövät useita sopivan kokoisia hyönteisiä päivittäin. Ravintoa tulee vaihdella niin että erilaisten sopivankokoisten sirkkojen lisäksi liskot saavat silkkimatoja, vahakoisontoukkia ja perhosia, jauhomatoja sekä  jättijauhomatoja (luonnollisesti liskon koon mukaisesti). Rullahäntäleguaanille voi tarjota myös itsepyydystettyjä kärpäsiä, perhosia sekä hämähäkkejä.
Rullahäntäleguaanit pitävät eniten rapeista kitiiniä sisältävistä saaliseläimistä, välillä niille voi tarjota jopa torakoita. Vältä kuitenkin antamasta kitiiniä sisältäviä hyönteisiä liikaa, sillä kitiini sulaa huonosti liskon elimistössä.
Rullahäntäleguaaneilla on kuitenkin varsin pieni pää suhteessa kehon kokoon, joten älä tarjoa mitään syötävää joka on suurempaa kuin liskon pää.

Jotkin liskot saattavat myös syödä joitakin hedelmiä tai vihanneksia, erityisesti punaiset ja keltaiset kukinnot ja marjat ovat niistä kiinnostavia. Hedelmät ja kukinnot ovat luonnossa osa liskojen ravintoa, joten niille voi tarjota myös kiinanruusua, voikukkaa, orvokkia joko kokonaisina lehtinä tai hienonnettuna. Liskoille voi tarjota myös marjoja kuten mansikoita, vadelmia ja mustikoita mutta niitä ei kannata jättää terraariooon pidemmäksi aikaa sillä ne mätänevät äkkiä.

Ruoka kannattaa tarjota jostain astiasta etteivät liskot vahingossa syö pohjamateriaalia metsästäessään syötävää terraariossa. Pohjamateriaali saattaa aiheuttaa suolituoksia. Astian tulee olla tarpeeksi laakea että liskot näkevät siinä olevan ruuan mutta myös tarpeeksi syvä etteivät ruokaeläimet pääse karkamaan. Keraamiset, lasiset ja metalliset asiat toimivat yleensä hyvin. Muista ruokkia liskot päiväsaikaan kun ne ovat aktiivisina.

Kalkin ja vitamiinien lisääminen ruokaan on tärkeää. Pölytä hyönteiset kalkissa aina kun tarjoat niitä liskoille. Pölyttämisen lisäksi kalkkia voi myös pitää terraariossa tarjolla pienellä lautasella. D-vitamiinipitoista vitamiinilisää on hyvä antaa 1-2 kertaa viikossa ruokaeläinten mukana.

Terraariossa on myös pidettävä laakeata vesiastiaa, joka on mieluusti niin iso että liskot jopa pääsevät siihen kastautumaan. Vesi on vaihdettava päivittäin.

Terraario

Rullahäntäleguaanin terraario voi olla vanha akvaario sopivalla verkkokannella varustettuna tai liukuoviterraario jossa on enemmän pituutta kuin korkeutta. Yhdelle yksilölle pohjapinta-alaa esim. 75x30cm, pariskunta tarvitsee luonnollisesti enemmän tilaa. Korkeus ei ole niin tärkeä kunhan sitä on sen verran että terraario on helppo varustaa tarvittavilla valaisinlaitteilla.

Käytettäessä lasista terraariota tai akvaariota on syytä peittää osa sivuista jotta liskot tuntisivat olonsa suojatummaksi. Terraarion osalta suositellaankin että vain yksi sivu olisi läpinäkyvä.

Rullahäntäleguaanien luonnollinen elinympäristö on kuiva ja kuuma mutta samalla kostea. Parhaiten rullahäntäliskot viihtyvät terraariossa joka on osittain sisutettu metsä/rantaelementeillä. Liskot tuntevat olonsa kaikkien turvallisemmaksi kun pohjamateriaali on sellainen johon voi kaivautua. Soveltuva pohjamateriaali on esimerkiksi hiekka-multa/turve seos, jossa on pinnalla vielä hivenen haketta, suhteessa 2:1,5:0.5 eli eniten hiekkaa ja vähiten haketta. Pohjamateriaalia tulisi olla vähintään noin 5cm paksu kerros. Hiekka ei saa olla kvartsia (piioksidi) sillä se on niin hienojakoista että se ärsyttää eläinten silmiä ja ihoa. Pohjamateriaalin tulee myös olla kuivaa vaikka terraariota muuten saa sumuttaa. Ilmankosteus saa nousta hetkellisesti jopa 95% sumutuksen jälkeen.

rullisterra

Rullahäntäleguaaninen terraario. Kuva: Ulla Enlund

Terraarioeläimille tulee myös tarjota piilopaikkoja ja rullahäntäleguaanit eivät ole tässä suhteessa mikään poikkeus. Liskoille voi rakentaa esimerkiksi kivistä kekoja ja sistustaa terraario myös oksilla tai kaarnapaloilla. Muista kiinnittää oksat ja kivet kunnolla.

Piilopaikkojen lisäksi rullahäntäleguaaneille on tarjottava lämmittelypaikka joka luodaan sopivantehoisella lämpölampulla. Liskot näyttävät erityisesti pitävän kivien päällä lämmittelystä, jolloin sopivan lämmittelypaikan voi helposti rakentaa käyttäen lampun alla esimerkiksi vuolukiviä tai muuta kiviä jotka sitovat hyvin lämpöä.

Valaistus, lämpö ja kosteus

Terraarion yleislämpötila tulisi olla 27 astetta kohoten 40-45 asteeseen lämmittelypaikalla. Yöllä lämpötilan tulee olla vähintään 21 astetta. Helpoiten lämpötilaa säädetään lämpölampulla. Yöllä terraariota voi lisäksi lämmittää lämpömatolla tarvittaessa. Rullahäntäleguaanit käyttävät kuitenkin lämpösäätelyssään hyödyksi ylähäällä olevaa lämmönlähdettä joten ainoaksi lämpölähteeksi eivät lämpömatto tai erilaiset lämpökivet sovi.

Kuten lähes kaikki terraarioeläimet, rullahäntäleguaanit tarvitsevat ultraviolettivaloa kalsiumin imeyttämiseksi. Ultraviolettivaloksi sopivat valaisinputket joissa UV-valoa on 10% tai enemmän. Päivän pituus näillä liskoilla on 14h ja yöaika 10h, talvella päivän pituudeksi suositellaan 10-12h.
UV-valon rinnalle on suositeltavaa asentaa terraarioon myös niinkutsuttu päivänvalolamppu (yli 5000K), joka parantaa terraarion valoisuutta sekä mahdollistaa aitojen kasvien sijoittamisen terraarioon.

Repti-glo UV-putkia. Kuvat: Amazon.com

Terraarion kosteuden pitää pysyä 50-60% välillä keväällä ja kesällä. Valitsemalla pohjamateriaali sopivasti saa peruskosteuden pidettyä tasaisena ja päivittäisellä sumuttamisella on siten helppo varmistaa riittävä kosteus. Terraarioon voi myös asentaa erilaisia ilmankostuttimia, joiden automatiikalla on helppo huolehtia riittävästä kosteudesta. Syksyllä ja talvella vähennetään kosteutta ja sumuttelua, tällöin 40% ilmankosteus on riittävä.

Terveys

Oikeat elinolosuhteet, ravinto ja huolenpito ovat tärkeitä jokaisen eläimen hyvinvoinnille. Seuraamalla näitä perusohjeita ja seuraamalla eläinten vointia voidaan yleensä välttää terraarioeläinten perussairauksia. Näitä ovat erilaiset iho-ongelmat (vääränlainen ilmankosteus), ruuansulatus ja ulostamisongelmat (vääränlainen ravinto) ja silmäongelmat (vääränlainen pohjamateriaali, ilmankosteus, UV-valaistus).

Pääsääntöisesti rullahäntäleguaanit ovat perusterveitä ja reippaita, tuoden omistajalleen mielenkiintoisia hetkiä lajin parissa.
Jos epäilet lemmikkisi olevan sairas, ota heti yhteyttä matelijoihin perehtyneeseen eläinlääkäriin.

Teksti: Ulla ja Jan Enlund

Lähteitä:

  • Akermann, T. and Clanzett, T. 2001. ”Leiocephalus im Terrarium.” (http://www.leiocephalus.de/)
  • Bartlett, R.D. and Bartlett, P. 1997. Lizard Care from A to Z. New York: Barron’s Educational Series, Inc.
  • Kaplan, M. 2002. Anapsid.org. ”Curly-Tailed Lizards.” (http://www.anapsid.org/curlytailed.html)
  • Pether, J. 2002. ”Curly-Tailed Lizards.” REPTILES. Vol. 10, No. 7 (July 2002), 30-35.